Koffiebranderij Gimo heet u welkom

Voor de meesten onder ons is ons dagelijks bakje troost onmisbaar geworden. Koffiebranderij Gimo biedt u een assortiment koffie mengelingen en origine koffiesoorten aan waarin elke koffieliefhebber zijn gading zal vinden. Ons evenwichtig samengesteld assortiment biedt u de ideale koffie voor elke zetmethode : een pittige espresso , een milde filterkoffie op grootmoeders wijze, een koffie die zich uitstekend leent om te combineren met melk en/of alcohol, uw voorkeur gaat uit naar een goede prijs/kwaliteit verhouding, of toch eerder een goedkope koffie… Wij hebben het voor u. Ontdek ons mengelingen en kies de voor u perfecte koffie.

Onze mengelingen :

Mocca arabica

Samen met onze décafiné en de Aroma Italiano was dit de eerste mengeling die we in het assortiment opnamen. Deze koffie werd volgens de traditie van de “ Mokka d’Arabie “ samengesteld. Mocha was de eerste grote uitvoerhaven van Arabische koffies. De Venetianen ontdekten de heerlijke drank en gingen hem in Europa invoeren. In oude geschriften werd de koffie omschreven als een koffie met een vol aroma, mild met een licht pittige, fruitige nasmaak.   Onze Mocca Arabica werd daarom samengesteld uit een selectie bonen die de koffie een vol aroma geeft, de toevoeging van Colombiaanse Supremo geeft deze mengeling een fruitige, nootachtige smaak. De hogere zuurtegraad van deze Colombia zorgt dan weer voor het licht pittige dat men ook terugvond in de “ Mokka d’Arabie “.

Deze mengeling is voor meerdere doeleinden geschikt : voor een lekkere espresso, maar, omwille van de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding, zeker ook als percolator koffie. Deze toestellen worden dikwijls op allerlei evenementen en feesten gebruikt. Het milde karakter van Mocca Arabica verhindert dat deze koffie bij langdurig opwarmen bitter van smaak wordt.

Aroma Italiano

In een gewijzigde verhouding werden grotendeels dezelfde bonen als bij de Mocca Arabica gebruikt. Dankzij een klein percentage robusta bonen krijgt deze koffie echter een sterkere nasmaak. De toevoeging van robusta zorgt er bovendien voor dat de crèmalaag vaster, en dus mooier wordt. De espresso liefhebber zal dus zeker een voorkeur voor deze Aroma Italano hebben.

Décafiné

Een keurig samengesteld smakenpallet van arabica bonen en een hoog percentage Braziliaanse Santos koffie zorgen voor een milde smaak. De ideale koffie voor wie zijn espresso of filterkoffie in de late uurtjes niet kan missen, maar zich toch van een goede nachtrust wil verzekeren.

Delizioso

De lancering van deze mengeling werd gekoppeld aan het gebruik van zeer mooie, in beige en rode kleur verkrijgbare koffietasjes. Aan de binnenzijde van de tas werd onder de benaming Delizioso de tekst “For coffee lovers only “ toegevoegd. De eerder hoge zuurtegraad van deze mengeling is een eigenschap die sommigen verafschuwen terwijl die door anderen bejubeld wordt. Deze koffie werd uit een topselectie van arabica bonen samengesteld. Het rijke smaakpallet ervan komt vooral tot zijn recht als u graag van een espresso of ristretto houdt.

Arabica Cremoso

Wie toch graag van zijn espresso geniet, maar bitterheid en pit als een negatieve eigenschap beschouwd zal zeker van deze Arabica Cremoso houden. De alom gekende Maragogype boon en een kwaliteitsvolle arabica uit El Salvador zorgen voor een meer dan milde koffie. Samen met de Mocca Arabica, Décafiné en de Delizioso maakt deze koffie deel uit van ons assortiment 100% arabica koffiemengelingen.

Superior

Domestico, Dolce en deze Superior behoren tot de goedkopere mengelingen in ons assortiment. Een aantal van onze klanten bejubelen deze Superior, ze gebruiken hem als espresso koffie omdat ze de mix tussen krachtig en mild zo geslaagd vinden. Ze vinden bovendien dat van alle Gimo mengeling, in combinatie met melk, deze het best tot zijn recht komt. Onze oorspronkelijke bedoeling was echter om een kwaliteitsvol alternatief te bieden voor de doorsnee industrieel gebrande koffie die men in elke supermarkt terugvindt. Deze koffie moet elkeen die thuis niet over een espressomachine beschikt overtuigen dat een ambachtelijk gebrande koffie beter en smaakvoller is. Een mix van 40% robusta bonen tegenover 60% arabica bonen zorgt voor een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Domestico

Dezelfde robusta – arabica verhouding als bij de Superior. De toevoeging van Ethiopische Yirgacheffe, een topkoffie uit de regio waar koffie voor het eerst ontdekt werd, zorgt voor een kruidig en zeer geurig aroma.

Dolce

Met een vergelijkbaar prijskaartje willen we u een ambachtelijk gebrand product aanbieden, dat toch beter en smaakvoller is dan industrieel gebrande koffie. De manier van branden en verpakken zorgen voor het behoud van het aroma van de koffie. Wij verpakken onze koffie zakken, voorzien van een luchtventiel. Dit ventiel zorgt ervoor dat de koffie snel na het branden verpakt kan worden zodat het er zo weinig mogelijk aroma’s verloren gaan. Industrieel gebrande koffie wordt doorgaans vacuüm verpakt, dit verhoogt de houdbaarheid wel aanzienlijk, maar gaat gepaard met een enorm verlies van smaak en aroma.

Fair Trade

Elke koffiebrander wordt er mee geconfronteerd. De consument wil tegenwoordig de garantie hebben dat de koffieboeren een eerlijke prijs voor hun koffie krijgen. Een Fair Trade mengeling mag en kan dus niet in ons assortiment ontbreken. Wij kopen onze groene Fair Trade bonen bij één van de grootste traders in België : Efico is niet enkel een verdeler van bonen met het Max Havelaar certificaat, maar heeft daarnaast haar eigen stichting, Efico Foundation, waarmee ze eveneens projecten opstarten die het alledaagse leven van de koffieboeren moet verbeteren. Wij kozen voor een 100% arabica samenstelling op basis van Max Havelaar bonen. Een milde arabica met een smaakvol aroma en matige zuurtegraad.

 

Onze origine koffiesoorten :

Brazil Santos

De door ons gebruikte Braziliaanse Santos komt uit de regio Mina Gerais. Braizilië is nog steeds het grootste koffie exporterende land. De hoge productie zorgt ervoor dat ze een uitstekende kwaliteit arabica koffie aan een betaalbare prijs kunnen afleveren. De Braziliaanse Santos wordt dan ook door veel koffiebranders gebruikt om het volume van de arabica mengelingen te verhogen terwijl de prijs omlaag gehaald kan worden. Bovendien is de Santos, omwille van zijn “neutraliteit “ en zeer lage zuurtegraad perfect om aan mengelingen toe te voegen zonder de meer uitgesproken eigenschappen van andere koffiesoorten te beïnvloeden.

Maragogype Nicaragua

Waarschijnlijk één van de meest gekende arabica bonen, deze bonen worden, omwille van hun grootte, ook wel eens “ olifantbonen “ genoemd. Een krachtige, maar toch zoete koffie met een lichte citrusachtige smaak. Een laag cafeïnegehalte verhoogt bovendien de kwaliteit van duurdere mengelingen. Bij ons vindt u een percentage Maragogype terug in onze Delizioso en in de Arabica Cremoso.

Guatemala Attila

Uit de hooglanden van Guatemala. Een koffie met veel body, en een eerder hoge zuurtegraad. Doorgaans wordt de smaak omschreven als intens en wijnachtig.

Costa Rica San Lorenzo Tarrazu

Licht fruitig. Maar vooral een koffie waarbij body, zuurtegraad, aroma en nasmaak in uitstekende balans zijn. Je mag er zeker van zijn dat de espressoliefhebber dadelijk aan deze Costa Rica verknocht zal zijn.

Colombia Supremo

De Supremo  is qua grootte een koffieboon die nauw bij de alomgekende Maragogype boon aanleunt. Sommigen beschrijven de smaak van de Colombia eerder als chocolade-achtig, terwijl anderen hem eerder als amandelnoot-achtig omschrijven. U merkt het : dit is een koffie met een breed smakenpallet. Over de volle body en de intense zuurtegraad is iedereen het gelukkig wel eens.

Java Indonesia Sulawesi Kalossi

Dankzij een licht kruidige toets en een lekkere vanillesmaak is dit een zeer zoete koffie met zachte maar toch volle nasmaak. De Sulawesi is eveneens gekend voor zijn lange nasmaak en volle body.

Ethiopia Yirgacheffe

Sidamo wordt doorgaans op een hoogte van +/- 1500 geteeld. De vulkanische ondergrond in de regio is uitermate geschikt voor het verbouwen van kwaliteitsvolle koffiesoorten. Deze koffie kenmerkt zich door zijn milde, fleurige smaak. Een koffie die altijd op prijs wordt gesteld door de espresso en ristretto liefhebber.

Ethiopia Sidamo

Afkomstig uit dezelfde regio als de Yirgacheffe en toch met een verschillend aroma. De Sidamo wordt gekenmerkt door een sterke citrusachtige smaak Een stevige body en een rijk aroma zorgen er, net zoals bij de Yirgacheffe voor, dat espresso en ristretto liefhebbers deze koffie graag als origine koffie consumeren.

Papua New Guinea

Papua New Guinea is de verzamelnaam voor alle koffiebonen die in het Oosten van de eilandengroep verbouwd worden. Sommige boeren zijn eigenaar van slechts een honderdtal struiken in de directe omgeving van hun woning. Dankzij het zeer vochtige klimaat lukt het echter toch om een kwaliteitsvolle arabica te verbouwen. Papua New Guinea is een koffie met een zeer laag cafeïnegehalte en een eerder lage zuurtegraad. Een zoete koffie met een licht fruitige smaak en aroma, perfect voor het eerste kopje koffie van de dag.

Kenya arabica AA

De consistente productie van kwaliteitsvolle arabica bonen zorgt ervoor deze Kenya AA een zeer gewilde koffie is. Een koffie met een vrij hoge zuurtegraad, zeer intense body en krachtige nasmaak.

De grote vraag naar deze Kenyaanse arabica zorgt ervoor dat de exporteurs vaak liever naar de Aziatische landen, waar koffie momenteel echt in de lift zit, exporteren. Kenya AA is wel altijd verkrijgbaar, maar door de exportpolitiek dikwijls duur in vergelijking met andere evenwaardige arabica koffiesoorten.