Nieuws

Blijf op de hoogte van Gimo Caffé

Prijsstijging van 01/08/2022

Prijsstijging koffie vanaf 01/08/2022

Onze laatste prijsstijging dateert van maart 2017, toch alweer zo’n goeie vijf jaar geleden.

Door, enerzijds, bij verschillende traders aan te kopen en, anderzijds, het op regelmatige basis afsluiten van termijncontracten, wisten we, ondanks de stijgende energie -en dieselprijzen, onze prijs de voorbije vijf jaar stabiel te houden.

Momenteel zorgen factoren, die niet enkel nog met stijgende energieprijzen te maken hebben, voor gigantische prijsstijgingen van de groene koffie.

 • Brazilië, tot nu toe nog altijd de grootste koffieproducent ter wereld, kampt, omwille van de klimaatwijziging, al enkele jaren op rij met een sterk verminderde oogst. Te weinig regen zorgt voor kleinere boontjes met als gevolg dat het aantal geoogste kilo’s de voorbije jaren sterk daalde.
 • De verkoop van koffie explodeert in de meeste Aziatische landen.

De Aziaten waren hoofdzakelijk theedrinkers. De voorbije tien jaar leerden ze de lekkere smaak van koffie echter ook appreciëren. Gevolg is dat de verkoop van koffie in die regio ondertussen verveelvoudigd is.

Koffie kan enkel verbouwd worden in de “zone” 10° ten Noorden van de Evenaar, en 10° ten Zuiden ervan. Enkel in deze “gordel” is het klimaat geschikt om koffie te telen. Men weet nu al dat er binnen die gordel onvoldoende plantages kunnen aangelegd worden om aan de stijgende vraag de voldoen.

Toch zeker wat betreft de kwaliteitsvolle Arabica bonen, waarmee de meeste ambachtelijke koffiebranderijen hoofdzakelijk werken.

Er lopen momenteel wel experimenten om een nieuwe soort, een kruising van arabica en robusta planten, te kweken. Die planten zouden dan sterk genoeg zijn om ook in landen buiten de huidige gordel verbouwd te kunnen worden.

Zelfs als men hier heel snel resultaten mee zou halen, het zou nog minstens drie tot vijf jaar duren eer de eerste boontjes geoogst zouden worden.

 • De aankooppolitiek van de grote koffiebranderijen.

De industriële, grote branderijen hebben, in tegenstelling tot de ambachtelijke branderijen, doorgaans gigantische voorraden in hun stockageruimtes. Toen, tijdens de voorbije Corona jaren, de prijzen omhoog gingen, gingen ze ervan uit dat dit een tijdelijk fenomeen, als gevolg van Corona, was. Ze teerden op hun voorraden, en kochten minder aan dan ze verkochten. Die voorraden moeten nu stilaan terug aangevuld worden. Gevolg is dat er momenteel, van sommige koffies, veel meer vraag dan aanbod is. Met uiteraard stijgende prijzen als gevolg.

 • Stijgende energieprijzen.

Zoals eerder al vermeld spelen de sterk gestegen energieprijzen uiteraard ook hun rol. Zowel transportkosten, als verpakkingskosten, verzendkosten,… stegen de laatste maanden fors.

Onze productie – en leverkosten liggen dus een stuk hoger dan, pakweg, een jaar geleden.

 • En, tenslotte, spelen de maatregelen die onze regering tijdens de voorbije Coronaperiode hanteerden ook hun, weliswaar hopelijk slechts tijdelijk,

Thuiswerk, een fel geplaagde horeca – en evenementensector die de voorbije twee jaar nooit de omzet van voor Corona haalde, … zorgen bij de zo goed als alle ambachtelijke branderijen voor een omzetdaling, terwijl de kosten stegen.

De doorsnee Belg neemt, vaak uit gemakzucht, zijn koffie mee uit een rek in de supermarkten. Een markt waar ambachtelijke branderijen doorgaans nauwelijks aanwezig zijn. Gelukkig horen jullie, onze klanten, daar niet bij.

Feit is wel dat deze prijsstijgingen, omwille van de opgesomde redenen, geen tijdelijk gegeven zullen zijn. Alle traders verwachten, zelfs in de nabije toekomst, eerder opnieuw stijgingen. Eerder dan prijsdalingen.

We kunnen dus spijtig genoeg niet anders dan onze koffieprijzen verhogen.

Hierna vindt u de nieuwe aankoopprijzen vanaf 01 juni 2022 :

 • Mocca Arabica : € 18,27 excl. – € 19,37 incl.
 • Aroma Italiano: € 16,88 excl. – € 17,89 incl.
 • Delizioso : € 21,69 excl. – 22,99 incl.
 • Superior : € 15,42 excl. – € 16,35 incl.
 • Décafiné : € 18,27 excl. – € 19,37 incl.
 • Décafiné forte : € 14,36 excl. – € 15,22 incl.
 • Arabica Cremoso : € 20,87 – € 22,12 incl.
 • Dolce : € 11,38 excl. – € 12,06 incl.
 • Fair Trade : € 17,62 excl. – 18,68 incl.
 • Fair Trade Dolce : € 12,53 excl. – € 13,28 incl.
 • Fair Trade Organic : € 20,71 excl. – 21,95 incl.
 • Fair Trade Organic espresso : € 18,10 excl. – € 19,19 incl.

 

OPGELET  : Dit zijn onze webshopprijzen. Deze prijzen passen we toe bij verkoop aan

particuliere klanten en professionele klanten zonder bruikleentoestellen en

klanten zonder tussenkomsten in de onderhoud -en herstellingskosten van hun

koffietoestellen. Klanten die wel tussenkomsten genieten kunnen per mail de

nieuwe aankoopprijs van de door hun gebruikte koffie opvragen.

 

Klanten met private label koffies sturen we binnen de komende week de nieuwe tarieven van hun koffie per mail door.

 

Nieuwe koffiemélanges

We zijn, altijd al, een ambachtelijke branderij met een ruim koffie aanbod geweest. In de komende weken gaan we een aantal nieuwe, prijsvriendelijke, mélanges aan ons assortiment toevoegen. Weliswaar zullen dit gaan 100% arabica mélanges zijn. We streven ernaar om enkele koffies die we aan prijzen van +/- € 12 excl. btw kunnen blijven aanbieden. Momenteel valt enkel onze Dolce nog in die prijsklasse.

Archief